Vzroki za suho oko

Solze so kompleksna mešanica vode, lipidov, beljakovin, elektrolitov, zaščitnih snovi proti mikrobom in rastnih faktorjev. Solze na očesni površini izoblikujejo solzni film, ki je sestavljen iz treh slojev: maščobnega, vodnega in sluznega (mucinskega) sloja. Spremembe v kateremkoli od teh treh slojev so lahko vzrok za suho oko, prav tako so lahko vzrok za suho oko težave z vekami, uživanje nekaterih zdravil in dejavniki iz okolja.

Solzni film zaradi sprememb v sestavi prehitro razpade in tako postane očesna površina nezaščitena. K manjšemu nastajanju solz, oziroma k njhovi nepravilni sestavi botrujejo številni vzroki. V tabeli spodaj so omenjeni najpogostejši od njih.

Eden prvih znakov suhega očesa je povečano solzenje, saj oko želi s povečanim solzenjem zaščititi suha mesta na površini očesa, ki nastanejo zaradi nestabilnega solznega filma.

Več koristnih informacij o suhem očesu si lahko preberete na spodnjih povezavah:

Suho oko je vse pogostejša težava! (Dnevnik 09.02.2009)
Težave s suhimi očmi – ne prezrite jih (Naša lekarna april 2011, prim. mag. Aleksandra Kraut, dr. med., Očesna klinika Ljubljana)

Zunanji

 • suh, vroč zrak
 • klimatizirani prostori
 • veter
 • dim in prah
 • dolgotrajno gledanje v računalniški ali TV ekran
 • kontaktne leče

Fiziološki

 • zmanjšana produkcija sestavin solz: vodne, mucinske in/ali lipidne plasti
 • hormonske spremembe: menstruacija, nosečnost, menopavza

Bolezenski

 • alergije
 • diabetes
 • rematoidni atritis
 • bolezni ščitnice
 • Syörengenov sindrom
 • Lupus erythematosus
 • Rozacea
 • Stevens-Johnsonov sindrom

Zdravila

 • diuretiki in antihipertinzivi
 • antihistaminiki
 • peroralni kontraceptivi
 • zaviralci protonske črpalke
 • antidepresivi
 • nesteroidni antirevmatiki
 • imunosupresivi
Sestava in vloga solznega filma

Solze so kompleksna mešanica vode, lipidov, beljakovin, elektrolitov, protiteles in rastnih faktorjev.

Solzni film

 • Očesno površino ohranja vlažno, preprečuje njeno izsuševanje in ščiti celice roženičnega epitelija.
 • Omogoča premikanje vek brez trenja.
 • Površino roženice ohranja gladko. S tem vzdržuje njeno pravo lomnost, ki je ključna za oster vid.
 • Roženico oskrbuje s hranili in kisikom.
 • Vsebuje encime, protitelesa in fagocite, ki uničujejo bakterije in viruse. S tem preprečujejo nastanek mikrocist v roženici.
 • Sodeluje pri odstranjevanju odpadnih produktov in tujkov z roženice.
 • Ščiti roženico in veznico pred zračnimi in kemijskimi dražili, prostimi radikali ter pred spremembami temperature.

Naravni solzni film sestoji iz treh glavnih komponent

 • MUCINSKA PLAST : notranja plast
 • VODNA PLAST: osrednja plast
 • LIPIDNA PLAST: zunanja plast
Delovanje Vismeda solzni film

Mucinska plast se nahaja neposredno ob roženici. Izravna majhne nepravilnosti na roženični površini.

Omogoča, da je površina roženice hidrofilna in zato se vodna plast bolje prilega roženici. Vodna plast predstavlja največji delež v sestavi solz.

Vodna plast vsebuje tudi proste mucinske mulekule, ki dajejo solznemu filmu posebne reološke lastnosti (viskoelastičnost), ki so zaslužne za zmanjšano trenje pri zapiranju vek. Lipidna faza dodatno stabilizira vodno fazo s tem, da preprečuje njeno prehitro izhlapevanje in preprečuje, da bi solze odtekle preko robov vek. Spremembe v sestavi katerekoli od teh plasti lahko povzročijo znake suhega očesa. Solzni film zaradi svoje nepravilne sestave prehitro razpada in oko ni dovolj dobro zaščiteno. Dodatno lahko k težavam s suhim očesom pripomorejo tudi težave z vekami. 

Pomen hialuronata

Natrijev hialuronat, bolj poznan kot hialuronska kislina, je človeku lastna naravna snov.  Pojavlja se zlasti v tistih tkivih, kjer je potrebno zadrževanje vlage, oziroma je potrebno mazanje med različnimi plastmi tkiv, tako da se zmanjša trenje med njimi. Hilaluronat najdemo v steklovini očesa, v solznem filmu, v sklepnem hrustancu in medsklepni tekočini. Prisoten je v vseh sluznicah in predstavlja pomembno komponento kože.

Hialuronat v telesu opravlja več funkcij

Zadržuje vlago: hialuronat zaradi svoje sestave lahko absorbira in zadržuje ogromne količine vode.

 • Mazanje : zmanjševanje trenja
 • Medij za transport hranil za celice
 • Filter za vnetne molekule
Hialuronat
Z natrijevim hialuronatom si lahko pomagamo
Strokovnjaki iz TRB Chemedice imajo dolgoletne izkušnje z raziskovanjem in razvijanjem terapevtskih izdelkov temelječih na natrijevem hialuronatu. S svojo predanostjo znanstveno raziskovalnemu delu jim je uspelo razviti biotehnološko rešitev za nego oči v obliki kapljic in gela Vismed. Vismed je varna in učinkovita rešitev, ki dokazano zmanjšuje težave s suhim očesom. Vsi izdelki iz linije VISMED® so osnovani na natrijevem hialuronatu, ki je telesu lasten in zaradi svojih lastnosti predstavlja idealen nadomestek za solzni film.
Hialuronat s svojimi fizikalno kemijskimi lastnostmi daje solznemu filmu posebne reološke značilnosti. Natrijev hialuronat ima to prednost, da se v raztopinah obnaša viskoelastično. Viskoelastičnost je lastnost določenih tekočin (ne-newtonskih), da ob prisotnosti strižnih sil zmanjšajo svojo viskoznost ob hkratnem povečanju svoje elastičnosti.

Kako se to odraža na očesu?

Ko je oko odprto hilauronat na očesu ustvarja zaščitni film z veliko viskoznostjo, ko pa se veke zaprejo, se viskoznost solznega filma zmanjša in poveča se njegova elastičnost. Posledično se zmanjša trenje med veko in očesno površino. Zaradi elastičnosti veka solznega filma ne izvrže.

Kako deluje Vismed®?

Natrijev hialuronat v vlažilnih kapljicah VISMED® na očesni površini izoblikuje zaščitni film, ki oko vlaži in varuje. Poleg velike sposobnosti zadrževanja vode in dolgotrajnega vlaženja, hilauronat stabilizira solzni film in zveča njegovo obstojnost. Vismed zaradi svoje sestave zelo dobro posnema delovanje naravnega solznega filma.

Hialuronat
Pri uporabi Vismed®-a se viskoznost solznega filma med zapiranjem veke zmanjša. Hkrati se poveča njegova elastičnost. Posledično je manj trenja ob zapiranju vek in veke solznega filma ne izvržejo iz očesne površine.

Kaj je osmolarnost?

Osmolarnost je mera za osmotski tlak, ki pomaga pronicati vodi skozi polprepustno membrano, npr. celično steno roženičnega epitela / povrhnjice roženice. Izražamo jo s količino raztopljenih snovi (topljencev) v solznem filmu (Osm/l). Osmolarnost normalnega solznega filma je okrog 300 mOsm/l (izoosmolarno stanje), pri suhem očesu pa se lahko zveča tudi na 340 mOsm/l (hiperosmolarno stanje).

Kako solzni film postane hiperosmolaren?

Poglavitni vzrok je neravnovesje, ki nastane zaradi zmanjšanega nastajanja in/ali večjega izhlapevanja solz. Posledično se v solznem filmu zveča koncentracija topljencev in ta postane hiperosmolaren.

Naravna zakonitost je, da v situaciji, ko sta dve raztopini z različno osmolarnostjo ločeni s polprepustno membrano, topilo prehaja skozi polprepustno membrano iz raztopine z nižjo koncentracijo topljenca v raztopino z višjo koncentracijo.

Podobna situacija se dogaja na očesni površini, kadar imamo suho oko. Posledica suhega očesa je namreč zvišanje osmolarnosti solznega filma. Zaradi tega voda iz celic roženice skozi celične stene (polprepustna membrana) prehaja v solzni film z zvišano osmolarnostjo. Posledica tega je izsuševanje celic roženice, kar po določenem času lahko vodi do propadanja samih celic.

Pri suhem očesu osmolarnost solznega filma naraste, zato celice roženičnega epitelija lahko dehidrirajo in propadejo. Po vkapanju hipotoničnih vlažilnih kapljic ali gela VISMED® v oko se osmolarnost poškodovanega solznega filma zniža na normalno vrednost. Očesna površina je tako zaščitena in primerno navlažena

Kakšne so posledice hiperosmolarnosti solznega filma pri suhem očesu?

Oftalmologi so hiperosmolarnost nedavno označili za osrednji mehanizem, ki povzroči vnetje očesne površine, njene poškodbe in povzroča simptome suhega očesa, ki nadalje sprožijo kompenzatorne mehanizme pri suhem očesu.

Kakšne so prednosti uporabe hipotoničnih kapljic/gelov Vismed za vlaženje pri suhem očesu?

Stanje solznega filma s preveliko koncentracijo topljencev in premalo tekočine lahko hitro in učinkovito izravnamo z uporabo hipotoničnih vlažilnih kapljic ali gelov Vismed, ki ponovno vzpostavijo naravno, izoosmolarno stanje solznega filma.

Zakaj Vismed vsebuje tudi esencialne ione?

V naravnem solznem filmu najdemo elektrolite kot so natrij, kalcij, magnezij in kalij. Igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju intaktnosti in prehranjevanju celic roženice.

Biološko najbolj pomembni elektroliti so natrij, kalij, kalcij in magnezij. Najdemo jih v citosolu (znotrajcelični tekočini), kjer igrajo pomebno vlogo pri delovanju celic. Prisotni so pa tudi v zunajcelični tekočini. Celice za svoje delovanje potrebujejo sicer tudi druge elemente v sledovih, toda gledano iz stališča elektrolitskega ravnotežja, so zgoraj omenjeni elektroliti bistveni. Ključni so pri uravnavanju osmotskega pritiska in stabilnosti celic.

Esencialni ioni igrajo pomembo vlogo pri vzdrževanju intaktnosti roženice. Pomembni so za zagotavljanje stičnosti epitelnih celic roženice in varujejo roženico pred vdorom bakterij in virusov.

Kalij (K+) in Natrij (Na+)

Kalij je pozitivno nabit ion(kation), ki igra pomembno vlogo pri delovanju vseh celic. 98% kalija se nahaja znotraj celic, le 2% ga najdemo v zunajcelični tekočini. Ravno nasprotno je z natrijem, ki ga večinoma najdemo v zunajcelični tekočini. Skupaj igrata pomeben par pri uravnavanju koncentracijskega gradienta med celično notranjostjo in zunanjostjo. Gre za tako imenovano uravnavanje gradienta s pomočjo ionske Na-K črpalke na celičnih membranah. Skupaj vzdržujeta primeren električni potencial, ki omogoča medcelično komunikacijo.

Magnezij (Mg2+)

Magnezij je pomemben element v sledovih. Predstavlja pomembno vlogo v več kot 300 encimih in je zato pomemben pri vzdrževanju ključnih biokemijskih procesov.

Kalcij (Ca2+)

Kalcij po volumnu in funkciji predstavlja enega najpomembnejših mineralov v našem telesu. Pomemben je pri prenosu signalov med celicami, vključen je v številne encime in je pomemben pri vzdrževanju elektrolitskega ravnotežja preko celičnih membran.

Meni