Optik / Optometrist / Oftalmolog

Razlika?

 • Optik: izdeluje očesne pripomočke, jih popravlja, servisira in prodaja. Naloga optika je, da svetuje stranki pri izboru, uporabi in negi očesnih pripomočkov. Optik mora dobro poznati anatomska merila, zna opazovati in ima smisel za estetski videz obraza. Na željo stranke svetuje pri izboru okvirjev za očala. Optik izdeluje vse vrste očal po vnaprej določenih predpisih in normativih ter stranke informira o pravilni uporabi pripomočkov za boljši vid.
 • Optometrist: je po definiciji WCO (World Council of Optometry) samostojen zdravstveni poklic, ki ima urejeno samostojno izobraževanje in licenciranje oziroma registracijo. Optometristi so primarni zdravstveni delavci na področju oči in vidnega sistema, nudijo celostno oskrbo oči in vida, vključujoč meritve, izročanje oz. dobavo pripomočkov; prepoznavanje oz. diagnosticiranje očesnih bolezni ter zdravljenje in pa rehabilitacijo abnormalnih stanj vidnega sistema. Optometrist se ne ukvarja z očesnimi operacijami, lahko pa diagnosticira bolezni ali motnje vida ter predlaga posebne metode korekcije – kurativno gimnastiko, očesne vaje. V večini držav optometristi predpisujejo očala, kontaktne leče in pripomočke za slabovidne. Izobrazba optometristov je usmerjena v natančno detekcijo napak vida in vidnega sistema ter predpis optimalne korekcije.
 • Oftalmolog: zdravnik, ki ima višjo medicinsko izobrazbo in specializacijo, ki nudi znanje o teoriji, praksi diagnostike, zdravljenja in preventivnih ukrepov očesnih bolezni. Poleg tega oftalmolog izvaja program preventivnih ukrepov, se zaveda vseh farmacevtskih inovacij in načeloma nenehno izboljšuje svoje sposobnosti.

Storitve

Očesni pregled

Očesni pregled je zdravniški pregled specialista za očesne bolezni (oftalmologa). Namen pregleda je diagnostika in zdravljenje očesnih bolezni otrok in odraslih. Obsega pregled zunanjih očesnih struktur, sprednjih očesnih delov in očesnega ozadja z biomikroskopom, meritev očesnega pritiska in druge preiskave. Več o poteku pregleda si lahko preberete tukaj.

Pregled za predpis očal

Pregled za predpis očal je pregled, osredotočen samo na določanje dioptrije. Ne vključuje pregleda očesnih struktur z biomikroskopom, meritev očesnega pritiska in drugih preiskav. Te so potrebne, če vzrokov za slabši vid ne moremo odpraviti samo s korekcijo vida, ampak je potrebno zdravljenje oziroma operacija.

Očesni pregled za voznike motornih vozil in za potrebe medicine dela

Gre za očesni pregled, kjer se ugotavlja tudi zmožnost za vožnjo motornih vozil ali za opravljanje določenih del.

Pregled za predpis kontaktnih leč in uvajanje kontaktnih leč

Pregled za predpis kontaktnih leč je osredotočen na določanje dioptrije ter na predpis kontaktnih leč. Ne vključuje pregleda očesnih struktur z biomikroskopom, meritev očesnega pritiska in drugih preiskav. Te so potrebne, če vzrokov za slabši vid ne moremo odpraviti samo s korekcijo vida, ampak je potrebno zdravljenje oziroma operacija. V ceno pregleda je vključeno tudi uvajanje kontaktnih leč, ki ga opravi medicinska sestra.

Preventivni pregled bolnikov s sladkorno boleznijo

Gre za očesni pregled, kjer je pozornost posebej usmerjena v težave in bolezenska stanja, ki se pojavljajo pri bolnikih s sladkorno boleznijo.

Naročilo na pregled v očesni ordinaciji

Kako poteka pregled

Sprejem in priprava na pregled

Prosimo vas, da na pregled pridete ob dogovorjenem času. Zgodnejši prihod ni smiseln, saj stranke sprejemamo po vrsti, kot so naročene. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja.

Na pregled vas pripravi medicinska sestra. Opravi elektronsko meritev dioptrije (keratorefraktometrijo), izmeri očesni pritisk (pnevmatska tonometrija) in preveri vidno ostrino.

Če je potrebno, medicinska sestra opravi še meritev vidnega polja (perimetrijo).

Po potrebi vas pripravi za pregled očesnega ozadja pri široki zenici, tako da vam v oči kane nekaj diagnostičnih kapljic. Takoj po pregledu pri široki zenici ne smete voziti avtomobila, ker vas moti bleščanje svetlobe. Učinek teh kapljic traja dve do štiri ure.

Pregled

V ordinaciji vas sprejme zdravnica dr. Petra Popović, s katero se pogovorite o svojih težavah. Zdravnica pregleda izvide vaših predhodnih preiskav in meritev ter opravi očesni pregled. Ta obsega pregled zunanjih očesnih struktur, sprednjih očesnih delov in očesnega ozadja z biomikroskopom. Ob koncu vam zdravnica pojasni izsledke preiskav in se z vami pogovori o možnostih zdravljenja. Po potrebi napiše recepte za zdravila, naročilnico za pripomoček za vid in/ali izda napotnico za nadaljnjo obravnavo.

Če gre za predpis očal ali kontaktnih leč, vas v ordinaciji lahko sprejmeta tudi optometristki Tina Nolimal ali Vesna Rakovic  . Pregled je v tem primeru usmerjen v določanje dioptrije in predpis očal. Pregled za kontaktne leče zajema meritev dioptrije, pregled očesne površine, vek in solznega filma, meritev ukrivljenosti roženice ter pogovor o tem, katere kontaktne leče so primerne za vaše oči in vaš življenjski slog.

Po pregledu

Po pregledu vas v optiki pričakujejo, David, NikaDavid in Monika z očali priznanih blagovnih znamk. Kupite lahko tudi kontaktne leče, tekočine za nego kontaktnih leč in umetne solze. Izbirate lahko v bogati ponudbi uveljavljenih proizvajalcev. Več o naši ponudbi si lahko ogledate na strani optike in v naši spletni trgovini.

Poleg gotovine sprejemamo tudi plačilne kartice (Maestro, Mastercard, Visa, Diners Club, Activa). Pri plačilu s karticami Diners Club vam nudimo tudi možnost plačila na več obrokov.

Naša želja je, da bi od nas odšli zadovoljni s strokovno in osebno obravnavo ter z vsemi potrebnimi informacijami. Veseli bomo, če nam boste sporočili, kako nam je to uspelo.

Pomembne informacije

Čakalne dobe drugih izvajalcev za koncesijsko dejavnost lahko preverite na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Odgovorna oseba za vodenje čakalnega seznama je Anja Dolinšek.

Za samoplačniške preglede se dogovarjamo izven ordinacijskega časa za koncesijsko dejavnost v skladu z vašimi željami in našimi zmožnostmi. Čakalna doba je do teden dni.

Naročilo na pregled v očesni ordinaciji

Ordinacijski čas za koncesijsko dejavnost

Koncesijsko dejavnost (preglede z napotnico) izvajamo ob naslednjih terminih:

Ponedeljek

Dopoldan

8:00 – 13:00

Popoldan

Torek

Dopoldan

8:00 – 13:00

Popoldan

16:00 – 19:00

Sreda

Dopoldan

8:00 – 13:00

Popoldan

Četrtek

Dopoldan

8:00 – 13:00

Popoldan

15:00 – 19:00

Petek

Dopoldan

8:00 – 13:00

Popoldan

Sobota, nedelja in prazniki

Zaprto

Samoplačniške preglede izvajamo izven ordinacijskega časa za koncesijsko dejavnost. Svoj termin lahko izberete tukaj.

Zastopniki pacientovih pravic za območje zdravstvene regije Ljubljana (OE Ljubljana NIJZ) so:

 • Marjan Sušelj
  E: marjan.suselj@nijz.si   T: 01/542 32 85
 • Duša Hlade Zore
  E: dusa.hlade-zore@nijz.su   T: 01/542 32 85
 • Robert Cer
  E: robert.cer@nijz.si   T: 01/542 32 85

Zastopniki za pacientove pravice delujejo v prostorih NIJZ, Območna enota Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana.

Meni